Is het waar of is het fictie? Wie het boek en de film de Da Vinci Code gelezen of gezien hebben, vragen zich af wat er nu eigenlijk waar is van de opmerkelijke en mysterieuze zaken.
Eén daarvan is; Wie zit er naast Jezus? Johannes of Maria Magdalena?
In het algemeen wordt aangenomen dat de heilige graal de beker is waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal. De beker zou ook gebruikt zijn tijdens de kruisiging om het bloed van Christus op te vangen. Volgens de overlevering is deze door Jozef van Arimathea in veiligheid gebracht, al weet niemand waar. zgn. Heilige Graal. Later zou hij met die graal naar Engeland zijn vertrokken.[singlepic id=12 w=220 h=200 float=]
Het boek ‘Het Heilige Bloed en de Heilige Graal’ uit 1982, waar veel van de theorieën in de Da Vinci Code op gestoeld zijn, wordt voor het eerst gesteld dat de heilige graal niets anders is dan de bloedlijn van Jezus.
Volgens de theorie in dit boek verhuisde Maria Magdalena, de echtgenote van Jezus, na zijn dood samen met haar kinderen naar Frankrijk. Haar nageslacht zou de basis hebben gevormd van de Merovingen, de eerste Koninklijke dynastie van Frankrijk.
In ‘Het Heilige Bloed en de Heilige Graal’ (en ook de Da Vinci Code) wordt gemeld dat het Oud Franse woord Sangreal niet staat voor San Greal (heilige graal), maar voor Sang Real (koninklijk bloed). De heilige graal zou dus niets anders zijn dan de bloedlijn van Jezus.
Waar? Niet waar? Er is vooralsnog geen enkel bewijs dat dit zo is. De zogeheten ‘Dossiers Secrets’ die voor de auteurs van ‘Het Heilige Bloed en de Heilige Graal’ het bewijs vormden voor die stelling, bleken verzinsels uit de twintigste eeuw.
De zoektocht naar antwoorden op de vraag wat de heilige graal is en waar hij zich bevindt, gaan dus onverminderd door.
Maria Magdalena zit naast Jezus” (zie diorama, 6e figuur van links)
In ‘De Da Vinci Code’ is veel aandacht voor het meesterwerk ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Dan Brown stelt dat er diverse aanwijzingen in deze fresco-achtige muurschildering verborgen zitten. Maar is dat ook zo?(Kijk tevens naar het Diorama)
Hoofdpersoon Robert Langdon stelt in ‘De Da Vinci Code’ dat de persoon die op de muurschildering en in het Diorama ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci rechts naast Jezus aan tafel zit, niet de apostel Johannes is, zoals algemeen wordt aangenomen. Het is Maria Magdalena. Dit kun je duidelijk zien aan het vrouwelijke gelaat.
In de Da Vinci Code wordt melding gemaakt van een losstaande hand met een mes, die duidelijk te zien is op ‘Het Laatste Avondmaal’. Links naast Petrus en Judas (vierde apostel van links) is overduidelijk een hand met een mes te zien. Het lijkt erop dat de hand niet bij een van de apostelen hoort. Hoe zit het precies? Hoort de hand nou bij Petrus? Of zweeft ie toch los in het schilderij??? (zie in het Diorama net boven het tafelblad een mes)
Een voorstudie (te zien in Windsor Castle, Royal Collection (no. 12546)) die Leonardo voor het laatste Avondmaal maakte laat zien wat zijn intentie was: De pols van Petrus is naar achteren gedraaid. Waarom? Dat blijft iets om naar te gissen.