3 koningen/wijzen

De drie wijzen zagen terwijl ze in Jeruzalem waren, de opvallende ster aan de hemel. De ster ging hen voor uit en bleef staan boven de plaats waar het kind verbleef. Op die manier vonden de koningen/wijzen, Maria en de pasgeboren Jezus. Als cadeau boden ze goud, wierook en mirre aan.

Goud zoals dat past voor een koning, wierook om te benadrukken dat het kind ‘goddelijke eer’ toekwam en mirre als verwijzing naar zijn dood (balsem waarmee doden werden afgelegd).  De drie koningen kregen een naam, en staan voor de 3 continenten (welke destijds bekend waren) en leeftijdscategorieën.

De drie koningen zijn:

Caspar (een 20-jarige donkere Afrikaanse jongeman).Omdat hij symbool staat voor het continent Afrika wordt Caspar afgebeeld met de olifanten karavaan. Caspar heeft wierook als geschenk bij zich. 

img_5536

Balthasar (een Aziatische man op middelbare leeftijd). Omdat hij symbool staat voor het continent Azië komt hij met de kamelen. Balthasar hij heeft als geschenk mirre mee genomen.

Melchior (een 60-jarige, blanke, Europese oude man) Melchior staat symbool voor het continent Europa en hij heeft goud bij zich.

Elke koning vertegenwoordigt daarmee een werelddeel welke destijds bekend waren (Amerika en Australië en Antarctica waren destijds nog niet ontdekt).

De leeftijd staat symbool voor de drie leeftijdsklassen van de mens; jeugd, middelbare leeftijd en ouderdom.

img_5541

Driekoningenwater:

Het wijwater dat wordt gewijd op de avond voor Driekoningen (Driekoningenwater). In Midden- en Oost-Europa wordt het gebruikt om alle ziekten te weren voor mens en dier, en om duivelse invloeden te neutraliseren. In vele parochies werd er destijds ongeveer 1.000 liter water gewijd.

De vierde wijze; Artaban:

Artaban was een wijze man. In oude profetische boeken had hij gelezen dat in het Joodse land een koning geboren zou worden, die licht en vrede zou brengen over de hele aarde. Als teken van de geboorte (van deze koning) zou een grote nieuwe ster aan de hemel verschijnen.

Omdat Artaban nabij de stadsmuren van Babylon een zieke man zal liggen, stond hij in twijfel of hij deze zou helpen of dat hij door zou reizen naar de afgesproken plek. Artaban koos voor het aanbieden van zijn hulp. Nadat hij de zieke had geholpen was het reeds al ver na middernacht en de zon kwam op toen hij bij de tempel aankwam. Zijn vrienden (de andere wijzen) waren reeds vertrokken. Onder een steen vond Artaban een stuk perkament waarop stond geschreven: “We hebben gewacht tot na middernacht. Volg ons door de woestijn” Artaban is de drie wijzen gevolgd door de woestijn en drie dagen later in Bethlehem aangekomen bleek bij navraag aan een vrouw bij een woning, bleek dat Josef en Maria en kind reeds waren gevlucht naar Egypte. Plotseling hoorden ze vrouwen schreeuwen: “De soldaten van Herodes! Ze willen onze kinderen doden!”

Artaban ging breeduit in de deuropening van het huis van de vrouw staan, zodat niemand naar binnen kon. De soldaten, die dichterbij kwamen, keken de indrukwekkende vreemdeling aarzelend aan. De aanvoerder van de troep wilde Artaban opzij duwen, maar deze bleef onbeweeglijk staan. Kalm zei hij: “Als je me met rust laat, geef ik je deze kostbare robijn.”  een van de soldaten riep “er is hier geen kind, doorlopen”. De vrouw bedankte Artaban. Artaban heeft nooit Jezus in levende lijve gevonden.