Hoe is de kerststal tot stand gekomen?

Een kerstgroep of kerststal geeft meer inzicht in de het kerstgebeuren dan alleen een verhaal. Het was Franciscus van Assisi die in 1224 toestemming kreeg van de paus om een levende kerststal in te richten.

Eerst met levende mensen en dieren, later werden die vervangen door figuren van hout en gips en nog later kunststof.  img_5531
IMG_5474 IMG_5479 IMG_5462

De basis voor deze uitgebreide kerststal en het kerstdiorama wordt gevormd door meerdere kerstgroepen en veel losse figuren welke zijn oorsprong vindt in 1998 aan de Hartogslaan te Arnhem. Na de verhuizing naar Apeldoorn is er meer ruimte voor uitbreiding en inspiratie gekomen. De eerste kerstgroep kocht ik destijds bij V& D (nu 19 jaar geleden). Hierbij had ik een zelfgemaakte kerstgrot als basis. Daarna werd deze jaarlijks aangevuld met mensfiguren en dieren.

De figuren, dieren en accessoires zijn afkomstig uit diversen winkels en landen bijvoorbeeld: www.madeinashtown.nl, schleich,Marolin, www.krippenbotanik.de, ItaliĆ« en Spanje (beleneslaravid.com), en Goudargues (Frankrijk). De beeldjes zijn veelal met de hand beschilderd.

km-paal-21-dec-017